برای دستیابی به الگوی تغذیه سالم، ممکن است لازم باشد در  انتخاب غذا و نوشیدنی‌های خود تغییراتی ایجاد کنید. البته روند آن راحت‌تر از آن است که فکر می‌کنید! 
انتخاب غذای سالم از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر روز ما باید تعداد زیادی تصمیم درباره غذا خود بگیریم، اما با وجود اینکه انتخاب غذای سالم می‌تواند به سلامتی ما کمک کند، بسیاری از ما به دلیل عدم دانش کافی در این زمینه یا فراموشی این مسئله، از این تصمیمات ساده غافل هستیم.
در این مقاله، به بررسی انتخاب غذای سالم و روش‌هایی که می‌توان برای آن انجام داد، پرداخته می‌شود. این مقاله شامل اطلاعات و نکات مفیدی برای افرادی است که می‌خواهند سبک زندگی سالمی را دنبال کنند و به دانش و اطلاعات کافی در زمینه تغذیه و سلامتی برسند .

مقدمه: انتخاب غذایی سالم

استفاده از یک رژیم غذایی سالم، به معنی محدودیت‌های سختگیرانه، لاغر ماندن نامناسب یا محروم شدن از غذاهایی که دوست دارید، نیست؛ بلکه باعث ایجاد احساس خوب، بیشترین سطح انرژی، بهبود سلامتی و تقویت روحیه می‌شود. الگوی غذایی سالم، نیازی به پیچیدگی بیش از حد ندارد و اگر احساس می‌کنید از توصیه‌های متناقض در زمینه غذا و رژیم غذایی خسته شده‌اید، تنها نیستید. برخی غذاهای خاص یا مواد مغذی، تأثیر مثبتی بر روحیه شما دارند، اما الگوی غذایی شما، نقش پررنگ تری در بهبود سلامتی و روحیه شما ایفا می‌کند.
یک رژیم غذایی سالم بیان می‌کند جایگزین کردن مواد غذایی فرآوری شده با مواد غذایی طبیعی در هر زمان امکان پذیر است. خوردن غذایی که تا حد امکان به طبیعت نزدیک است می‌تواند تفاوت زیادی در نحوه تفکر، نگاه و احساس شما ایجاد کند. با استفاده از این نکات ساده می‌توانید سردرگمی‌ها را برطرف کرده و یاد بگیرید که چگونه یک رژیم غذایی خوشمزه، متنوع و مغذی ایجاد کرده و به آن پایبند باشید.

 

برای تشویق الگوهای غذایی سالم، دستورالعمل‌های رژیم غذایی به شما پیشنهاد می‌کنند:
  • در همه طول عمر از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید. همه انتخاب‌های غذا و نوشیدنی‌های شما مهم هستند. الگوی تغذیه سالم را با سطح کالری مناسب انتخاب کنید تا به وزن دلخوا‌ه‌تان برسید، این وزن را حفظ کنید و به بدنتان هم در نیازهای غذایی و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن کمک کنید. درباره محدوده مناسب میزان کالُری در ادامه صحبت خواهیم کرد.
  • در انتخاب برنامه غذایی سالم روی تنوع، مواد مغذی و مقدار غذا تمرکز کنید. برای برآوردن نیازهای مواد مغذی در محدوده مناسب کالری، انواع غذاهای غنی از مواد مغذی را از بین تمام گروه‌های غذایی در مقادیر توصیه‌شده انتخاب کنید.
  • کالری دریافتی ناشی از قندها و چربی‌های اشباع‌شده را بسیار محدود کرده و میزان مصرف سدیم را کاهش دهید.
  • به سمت غذاها و نوشیدنی‌های سالم بروید. به جای انتخاب‌هایی که کمتر سالم هستند، غذاها و نوشیدنی‌های غنی از مواد مغذی را انتخاب کنید و همه انواع مواد مغذی را در نظر داشته باشید. غذاهایی که دوست دارید را انتخاب کنید تا حفظ این تغییرات راحت‌تر شود.

نکته طلایی: نوشتن مقدار مواد غذایی که هر روز می‌خورید به شما کمک می‌کند تا کل کالری دریافتی روزانه خود را رصد کنید و ببینید آیا انتخاب‌های سالمی دارید یا نه. سعی کنید مواد غذایی غنی از مواد مغذی را انتخاب کنید. درواقع این مواد مقدار زیادی مواد مغذی را بدون اینکه کالری زیادی داشته باشند به بدن شما می‌رسانند.

چگونه با انتخاب غذا های سالم به سمت الگوی تغذیه‌ای سالم حرکت کنیم؟

انتخاب غذاهای سالم یک کار هوشمندانه است – مهم نیست چند سال دارید! بدن شما در سنین ۶۰ ، ۷۰ ، ۸۰ ، و بعد از آن تغییر می‌کند. نکات زیر درباره انتخاب غذاها و نوشیدنی‌های سالم هستند که برای سلامت بیشتر در هر مرحله از زندگی لازم است به آن‌ها عمل کنیم:

 

۱. مایعات زیادی بنوشید
با افزایش سن، ممکن است کمتر احساس تشنگی داشته باشید. سعی کنید آب کافی بنوشید. شیر کم‌چرب یا بدون چربی یا آب‌میوه خالص نیز به هیدراته ماندن بدن‌تان کمک می‌کند. مصرف نوشیدنی‌هایی که مقدار زیادی قند یا نمک دارند را محدود کنید.
۲. غذا خوردن را به یک رویداد اجتماعی تبدیل کنید
وقتی با دیگران غذا می‌خورید وعده‌های غذایی لذت بخش‌تر خواهند بود. دوستان خود را دعوت کنید تا مهمان شما باشند.
۳. برای وعده‌های غذایی سالم برنامه‌ریزی کنید.
اطلاعات مورد اطمینان در حوزه تغذیه را از منابع معتبر ( مانند سایت‌های بشقاب من و موسسه ملی سالمندی آمریکا) پیدا کنید ( ما در مجله قرمز از این دو سایت نیز در تهیه مقالاتمان استفاده می‌کنیم). روش‌های معقول و قابل انعطاف برای انتخاب و تهیه غذاهای خوشمزه پیدا کنید تا بتوانید به برنامه غذایی‌تان پایبند باشید و سالم بمانید.
۴. درباره اینکه چه میزان از هر ماده غذایی می‌توانید استفاده کنید اطلاعات کسب کنید.
تحقیق کنید که چقدر باید بخورید تا بتوانید اندازه وعده‌ها را کنترل کنید. هنگام غذا خوردن در خارج از خانه، قسمتی از وعده غذایی‌تان را بسته‌بندی کنید تا بعداً بخورید. معمولاً یک وعده غذا در رستوران‌ها می‌تواند برای دو وعده یا بیشتر کافی باشد.
۵. در استفاده از سبزیجات تنوع را رعایت کنید.
سعی کنید از انواع سبزیجات رنگی، معطر و طعم‌دار استفاده کنید. بیشتر سبزیجات منبع کم‌کالری مواد مغذی هستند. سبزیجات هم‌چنین منبع خوبی برای فیبر هستند.
۶. غذا را با توجه به دندان‌ها و لثه‌هایتان آماده کنید.
بسیاری از افراد درمی‌یابند که دندان‌ها و لثه‌های آن‌ها با افزایش سن تغییر می‌کند. افرادی که مشکلات دندانی دارند گاهی در جویدن میوه، سبزیجات یا گوشت دچار مشکل می‌شوند. به این بهانه مواد مغذی موردنیاز بدن‌تان را از دست ندهید! خوردن غذاهای نرم‌تر می‌تواند کمک‌کننده باشد. غذاهای پخته یا کنسروشده مانند سوپهای کم‌نمک یا کنسرو ماهی تن را امتحان کنید.
۷. از گیاهان و ادویه‌جات استفاده کنید.
با گذشت زمان، به نظر می‌رسد غذاها نیز عوارضی مانند افت کیفیت طعم دارند. اگر طعم غذای مورد علاقه شما تغییر کرده باشد، دلیل آن ممکن است آشپز نباشد! بلکه حس بویایی یا چشایی شما (یا هر دو) تغییر کرده باشد. همچنین در نظر داشته باشید که داروها نیز ممکن است باعث تغییر طعم غذا شوند. از طریق اضافه کردن سبزیجات و ادویه‌جات، می‌توانید طعم مورد نظر خود را به وعده‌های غذایی‌تان اضافه کنید.
۸. درمورد غذاها ایمنی را رعایت کنید.
به سلامتی خود توجه کنید و خطراتی که بیماری‌های مرتبط با غذا برای افراد مسن دارند را در نظر بگیرید. بهتر است غذاهای مشکوک را دور بریزید و از مصرف غذاهای خاصی که برای افراد مسن خطرناک هستند، مانند مواد لبنی غیرپاستوریزه، خودداری کنید. علاوه بر این، غذاهای خام یا نپخته نیز می‌توانند برای شما مضر باشند، مانند تخم‌مرغ، جوانه‌ها، ماهی، صدف، گوشت یا مرغ.
۹. برچسب حقایق تغذیه‌ای را بخوانید.
هنگام خرید مواد غذایی انتخاب‌های درستی داشته باشید. به مواد مغذی مهم،کالری، چربی، سدیم و بقیه موارد روی برچسب حقایق تغذیه‌ای توجه کنید. از پزشک خود بپرسید آیا مواد دیگری نیز وجود دارد که لازم است آن‌ها را کاهش یا افزایش دهید.
۱۰. از پزشک خود درمورد ویتامین‌ها و مکمل‌ها سوال کنید.
غذا بهترین راه برای دریافت مواد مغذی مورد نیاز انسان است. آیا پزشک‌تان گفته است باید ویتامین‌ها، قرص‌ها، پودرها و گیاهان دارویی که حاوی مواد معدنی هستند را مصرف کنید؟ این‌ها مکمل‌های تغذیه‌ای نامیده می‌شوند. پزشک شما می‌داند که شما به مکمل‌های تغذیه‌ای نیاز دارید یا خیر. درواقع مصرف بیش از نیاز این مکمل‌ها درست نیست. برخی از آن‌ها ممکن است با داروهای شما تداخل داشته باشند یا بر شرایط پزشکی شما تأثیر منفی بگذارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *